H ελιά θα είναι πάντα εδώ.

Το μάζεμα της ελιάς σε ένα εκπληκτικό βίντεο για μια ελληνική παράδοση αιώνων

Ένα υπέροχο οπτικό ταξίδι στους ελαιώνες της Κρήτης γεμάτο συγκίνηση και εικόνες από Ελλάδα. «η ελιά θα είναι πάντα εδώ» ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους.

Ένα φιλμ, ύμνος στο ελαιόδεντρο, μας ταξιδεύει στους Κρητικούς ελαιώνες, γεμίζοντας τα μάτια μας από όμορφες εικόνες της ελληνικής υπαίθρου. Το ευλογημένο αυτό δέντρο που η χώρα μας είναι τόσο τυχερή που μπορεί και το καλλιεργεί, αιώνες τώρα.

Ήρωας ένας παππούς από την Κρήτη, που μας μιλάει για τη σύνδεσή του με την ελιά και τη σημασία της στη ζωή των Eλλήνων, καθώς αφηγείται σκηνές από την παιδική του ηλικία, γλυκές αναμνήσεις κάτω από τα ελαιόδεντρα. Η Ελληνική φύση δίνει χρώμα και ζωή, όπου μαζί με τη συγκίνηση, την υπερηφάνεια, την ευαισθησία, τις δυσκολίες εκείνης της εποχής και τα πρόσωπα βγαλμένα από άλλες εποχές, μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο αλλά παράλληλα τονίζει τη σημασία της ελιάς και τη σπουδαιότητα της.

Είναι από την αρχαιότητα γνωστός ο μύθος για το πως οι Αρχαίοι Αθηναίοι επέλεξαν την θεά Αθηνά ως προστάτη της πόλης τους και όχι τον Ποσειδώνα, διαφυλάττοντας τον πλούτο και την ευημερία της πόλης. Η Αθηνά, η θεά της σοφίας, κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια των πολιτών της Αθήνας, προσφέροντάς τους ως δώρο μαζί με το όνομά της, την ελιά και τις γνώσεις για την καλλιέργειά της. Φαίνεται λοιπόν από τα πανάρχαια χρόνια η σχέση των Ελλήνων με το ιερό αυτό δέντρο, ένα δέντρο που ευδοκιμεί σε όλη τη Μεσόγειο. Στη Κρήτη μας, που είναι και το μεγαλύτερο νησί μας, η ελιά και το λάδι της αρχίζουν και χρονολογούνται από τη Μινωική περίοδο, πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Όπως μας λέει και ο ήρωας του φιλμ, μερικές από τις ρίζες της ελιάς είναι 2.500 χιλιάδων ετών, ίσως και παραπάνω, καθώς οι Κρήτες τις προσέχουν και τις σέβονται γενιές και γενιές.

“Μεγαλώσανε γενιές και γενιές άνθρωποι μόνο με το λάδι και λίγο ψωμί,

ένα αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή μας…

Η ελιά θα είναι για πάντα εδώ!

Είναι καθήκον να μεταφέρουμε στα παιδιά μας την αξία αυτού του δέντρου…

…η βάση της μεσογειακής διατροφής που όλοι οι επιστήμονες υποκλίνονται στα οφέλη της!

Συμβολίζει την δόξα, την ειρήνη, στέλνει ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα…

Τα δέντρα έχουν την ψυχή τους και άμα τους φέρεσαι καλά, το αισθάνονται…

…πρέπει να είμαστε περήφανοι και να την σεβόμαστε και να την αγαπάμε, όπως έχουμε τον εαυτό μας!”

Η ελιά, σύμβολο ειρήνης αλλά και νίκης, σοφίας, ευφορίας, γαλήνης, γονιμότητας, ευημερίας και πλούτου, προστασίας, αθανασίας. Οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν με ένα στεφάνι φτιαγμένο από τα κλαδιά ελιάς τον Ολυμπιονίκη, συμβολίζοντας το Ολυμπιακό ιδεώδες. Όταν ήθελαν να ξεκουραστούν, κάθονταν κάτω από τα κλαδιά της, ενώ τους ελαιώνες τους θεωρούσαν μέρη περισυλλογής, ηρεμίας, ευημερίας και τρόπο να γαληνεύουν την ψυχή τους.

Το λάδι της το χρησιμοποιούσαν στις σπονδές στους βωμούς ως προσφορά προς τους Θεούς, καθώς και σε ταφικά έθιμα (πένθιμη τροφή). Στην εποχή του Νώε, ένα κλαδί ελιάς ήταν αποτέλεσε σημάδι ζωής και συνέχειας, δημιουργίας του κόσμου ξανά από την αρχή μετά τον βιβλικό κατακλυσμό. Μέχρι και σήμερα βλέπουμε την σχέση του ελαιόλαδου στα μυστήρια της Χριστιανικής θρησκείας (π.χ. βάφτιση)…

*Η ταινία είναι μια παραγωγή της Indigo View για την εταιρεία Gaea.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση